🇹🇷 Orhan Güler

Orhan Güler

Orhan Güler aslen Kurucaşile’nin Kapısuyu köyü’nden olup;1955 yılında İstanbul’da doğmuştur.İlkokul ve Ortaokulu babasının hekim olarak ve mecburi hizmeti nedeniyle gittiği Denizli’nin Sarayköy ilçesinde bitirmiştir.






Daha sonra lise eğitimini de Denizli Lisesi’nde yatılı olarak tamamlamıştır.Lise eğitiminin ardından 1973 yılında İstanbul Mimar Sinan Üniversitesini kazanarak;tekrar doğduğu kente adım atmıştır.






Beş yıllık Üniversite eğitiminden,1978 yılında üniversitenin Endüstri Tasarımı ve İç Mimarlık bölümünü bitirerek mezun olmuştur.
Bu arada resim sanatına yatkınlığı ve yaklaşımı ile bu alanda Prof.Sabri Berkel,Prof.Adnan Çoker,Prof.Devrim Erbil gibi üstadlardan da temel eğitimini almıştır.
Uzun yıllar;Endüstri Tasarımı ve İç Mimarlık alanında mesleğini yürüttükten sonra;çocukluğunun geçtiği ve babasının hekim olarak görev yaptığı Denizli’nin Sarayköy ilçesine yerleşmiştir.






Çalışmalarına suluboya olarak başlamış ve suluboya tekniğinde bir çok ödüller almış ve değişik dönemlerde de sergiler açarak toplumun beğenisini kazanmıştır.
Eserlerinde genellikle Anadolu insanının çilesini,özellikle de saf ve temizlik olgusunu yansıtmaktadır.
Aş ve iş peşinde, yapıla gelen yazgıyı irdelemek, ekmeğini topraktan çıkaran Anadolu insanının yaşam direncini ve zorlukları göğüslemeye çalışması, ağacı taşı toprağı üflesen yıkılabilecekmiş gibi duran basit kerpiç evleriyle yumuşak renk desen ve ışık düzenlemeleriyle eriyen resmin görsel yapısını oluşturmak olarak tanımlayabiliriz.






Halen sanat hayatını çocukluğunun geçtiği Denizli’nin Sarayköy ilçesinde sürdürmektedir.





Comments